Finalister 2018

2018 kom det in 23 stycken tävlingsbidrag. Av dessa gick 10 stycken vidare till en juryträff, där bidragen fick ett möte med juryn där de presenterade sin idé närmare och juryn fick en chans att ställa frågor. Nedanstående tre finalister som gick vidare från juryträffen. De tre finalisterna presenterade sig och sina idéer på Skraknästets final den 28 november 2018.

VINNARE 2018 BLEV BUTTERCUP

 

Finalist nummer 1: Glamping

Företagsnamn: Dreamteam ax AB (BAKA!)

Ägare: Henrik Aller och Diana Åkerberg

Grundat år: 2013

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Bageriverksamhet

Antal anställda: 4

Kontakt: www.baka.ax

 

Tänk dig att du är på cykelsemester på någon paradisö någonstans i världen. När du efter en lång dag och många kilometer avverkad väg kommer fram till nattens sovplats får du kliva in i ett svalt, luftigt och lyxigt tält á la safari-stuk. Med den idén tog sig företagarna Henrik Aller och Diana Åkerberg till final i Skraknästet 2018.

Henrik, som till vardags jobbar som bagare på deras gemensamma företag Baka, kom på affärsidén när han i somras såg cykelturister passera caféet. När han började söka runt på nätet hittade han olika sajter som beskrev liknande koncept.

Själv beskriver han det som ”hotellrum med tygväggar” då tältet är ett lyxigt safaritält med dubbelsäng, tillgång till elektricitet och så nära den åländska naturen man bara kan komma.

– När jag kastade ur mig idén så hakade Diana på för en gångs skull, säger Henrik och vänder sig leende mot henne.

– Ja, alltså det kommer ganska mycket idéer ur Henrik så man får sortera lite. Men när han nämnde detta så kände jag att det faktiskt lät riktigt bra, säger hon.

– Konceptet i sig är inte nytt utan finns runtom i världen. Det kallas för ”glamping”, vilket är en sammansättning av orden ”glamorös” och “camping”, fortsätter Henrik.

Hur går det här till praktiskt?

– En del av idén är att använda områden som inte används till skogsbruk. Jag tänker mest på berghällar, som normalt sett inte används. Dessa områden kommer snart att börja beskattas, därför är uthyrning till detta ändamål ett sätt för markägare att generera inkomst på mark som egentligen annars bara kostar pengar. Med det här kommer också möjligheten att flytta runt till olika platser, så man kan vara på olika platser från säsong till säsong, säger Henrik.

Har ni någon mark på gång?

– Vi har ett område som vi är intresserade av, men det är inte fastslaget att vi kommer att få det än, svarar han.

Hur kan man skala upp idén?

– Glamping är inte beroende på plats utan man kan göra det var som helst. Skärgården ligger oss nära hjärtat och vi skulle gärna vara en del av att locka fler turister ut dit, svarar Henrik.

Vem riktar sig glamping till?

– Vi tänker på den halvt utarbetade Stockholmaren som till ett vettigt pris vill komma ut till ingenstans men ändå bo med hög standard utan att tappa kontakten med naturen, säger Diana.

En av tre finalister

Paret bestämde sig för att ställa upp i idétävlingen Skraknästet efter att Diana hört talas om tävlingen.

– Henrik står för idéerna och jag är mer den som tänker på genomförbarheten, säger Diana.

Hur känns det att vara en av tre finalister?

– Overkligt, men samtidigt jätteroligt! Jag har inte riktigt förstått det än tror jag. Det var ju trots allt 23 bidrag och vi lämnade ju mest idén på skoj, inte trodde vi att vi kunde komma så långt. Men Henrik sade från början att idén kommer att vinna, säger Diana.

Kommer ni att vinna?

– Absolut, självklart! Svarar Henrik och skrattar.

Vad gör ni med vinstpengarna om ni vinner?

– Vi investerar dem i idén. Antingen genom att köpa fler tält eller lägga dem på marknadsföring, svarar Diana.

Surskorpor med Kalles kaviar

Konditoriet och caféet Baka startade Diana år 2013 då hon tröttnat på att vara anställd och sökte mer frihet i livet.

– Jag hade jobbat som konditor på ÅCA i sex år men hade sedan jag var 15 vetat om att jag en dag ville bli egenföretagare så det var inte så mycket för mig att tänka på. Så jag och en f.d kollega startade Baka tillsammans.

Henrik kom med i företaget 2015 efter att bland annat jobbat på sjön och som chaufför.

Vad tycker ni att är det bästa med att driva eget?

– Man jobbar visserligen mycket, men man får själv välja när man vill göra det. Man har också hela tiden en känsla över att man bestämmer över sig själv, svarar Henrik.

– För mig är nog de bästa sakerna att man snabbt får belöning för sitt arbete samt att man kan förverkliga de idéer man får utan onödiga turer och kalkylark via mellanchefer, svarar Diana.

När jag frågar om vad som driver dem berättar Henrik om en gång då han åt två surskorpor med Kalles kaviar till lunch då det var det enda han hade och inga pengar till något annat.

– Jag bestämde mig att det aldrig någonsin mer ska bli så.

För Diana är det friheten som är det viktigaste i företagandet.

Har ni några tips till de som tror på en idé och vill starta eget?

– Det är sällsynt att man lyckas direkt, det viktiga är att inte ge upp. Att omge sig med andra företagare är också bra, säger Diana.

– Det kan vara nyttigt att ha en mentor. Det är något jag själv har och det hjälper mig massor, säger Henrik.

 

Text: Jannik Svensson
 

 

Finalist nummer 2: Ålands första hundaktivitetshall

Företagsnamn: Alandia FlowDog Ab

Ägare: Sandra Gustafsson

Grundat år: 2018

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Hundträningslokal

Antal anställda: 0

Kontakt: info@flowdog.ax

 

Sandra Gustafsson är nykläckt företagare och har precis slagit upp dörrarna på sin hundaktivitetshall i Haraldsby. Det är Ålands första i sitt slag och idén har inte bara lett henne in i livet som företagare – den har också tagit henne hela vägen till final i Skraknästet 2018.

På parkeringen till den nybyggda hundaktivitetshallen FlowDog i Haraldsby möter vi Sandra och hennes bordercollie Noc. De visar oss in i de 415 kvadratmeter uppvärmda lokalerna. Vi går in i till stora träningsplanen där en konstgräsmatta täcker golvet. Längs väggarna står hinder för olika former av hundträning.

 

Sandra Gustafsson jobbar inom vården och hade egentligen inga planer på att bli egen företagare. Men idén om att bygga en hundaktivitetshall fortsatte komma upp och till sist agerade hon på den.

– Jag vet att det fanns ett stort behov av att kunna träna hund inomhus på Åland. Det är vanligt att man använder ridhus, men de är långt ifrån optimala för hundträning. De är kalla och har inte optimalt underlag. Det har tidigare utretts möjligheten att bygga en hall på Åland men ingen har kommit till skott, säger Sandra.

Hon har själv en bakgrund inom hundträning som sträcker sig flera generationer bakåt.

– Vi har alltid haft hundar så det är en naturlig del av mitt liv. Nu drar jag själv träningsgrupper och har hållit kurser i flera år, har suttit i styrelser samt tränar och tävlar mycket själv, fortsätter hon.

”Nu eller aldrig”

Resan från idé till färdig hall var inte så enkel som att bara köpa tomten och börja bygga. Bakom projektet döljer sig många timmar av planerande, funderande men framför allt hårt arbete. För några veckor sedan fick hon äntligen själv inviga hallen. Även om mycket än är kvar att fixa så har hon gjort en liten mjukstart och börjat ta emot bokningar.

Hur gick det till när du kom till skott?

– Först behövde jag bestämma mig. ”Det är nu eller aldrig” tänkte jag. När beslutet väl var fattat så gick jag kursen “företagarskolan” på Ålands Näringsliv, då jag var helt ny som företagare. Samtidigt började jag titta runt efter tomter. Då hallen ska vara för alla ville jag att den skulle vara så centralt som möjligt och nu är den placerat i mitten av Åland, rent geografiskt.

Vad är din motivation?

– Det är hundarna. Det är mitt liv. Att få göra det här är min stora dröm.

Vad betyder hallen för hund-communityn på Åland?

– Hallen skapar möjligheter för stora grupper. Här kan alla samlas, allt från juniorer till seniorer, amatörer till proffs. Hallen bidrar till aktivitet, rörelse och gemenskap där hunden är den gemensamma nämnaren. Det här skapar en ringeffekt av positiva effekter som gör att föreningar kan hålla aktiviteter med helt andra förutsättningar året runt. Här kan också företagare hålla kurser, något som på vintern vanligtvis går in i lågsäsong på grund av det låga utbudet av lokaler. Sen finns det också till exempel pensionärsgrupper som främst bara träffats på sommaren men som nu kan fortsätta ha sin stund tillsammans oavsett väder och årstid.

Hur skulle du beskriva din affärsidé?

– Idén är uthyrning av hundaktivitetshall. Hallen är till för alla med hund; från myndigheter, till föreningar, privatpersoner och egenföretagare. Intresse från bland annat Sverige har redan visat sig i form av paketförfrågningar där resa, boende och träningstider i hallen efterfrågats. Så sammanfattat: Jag vill skapa riktigt bra förutsättningar för hundträning och gemenskap, att kunna träna hund torrt, varmt och tryggt - året runt.

Är din idé skalbar?

– Absolut, hallen är byggd med framtida utbyggnader i åtanke. Just nu ligger all fokus på att få hallen att komma igång. Sen är det bara fantasin som sätter stopp. Jag ser möjligheterna och kanske i framtiden kan jag ha det här som huvudsyssla.

Vad betyder namnet FlowDog?

– ”Flow” kommer ifrån känslan som uppstår då hund och förare, genom glädje och fokus, blir ett och allt bara flyter på. Ett riktigt teamwork. Jag vill att hallen ska förknippas med riktigt fina hundträningsmöjligheter, med möjlighet till känslan av flow.

Finalist i Skraknästet 2018

Sandra fick höra om idétävlingen Skraknästet genom Ålands Näringsliv och hon tycker att det är en spännande erfarenhet att nu få vara en del av det som finalist.

– Jag tror på min idé och det vill jag visa, säger hon.

Hur känns det att vara i final?

– Det känns fantastiskt roligt. Jag trodde inte att jag skulle komma så långt. Att vara en av tre finalister är superkul!

Kommer du att vinna?

– Absolut

Vad gör du då med vinstpengarna om du vinner?

– Då använder jag dem dels till att öka kundupplevelsen genom att hitta de där sakerna som får kunderna att känna att de får det där lilla extra. Sen skulle jag också använda dem till att köpa en stor skylt att fästa på yttre gaveln av byggnaden, så att kunderna vet att de hittat rätt. Belysningen är redan förberedd.

Text: Jannik Svensson

 

 

Finalist nummer 3: Buttercup

Företagsnamn: Noginvest AB

Ägare: Johan Rothberg, Donny Isaksson, Johan Landgren och Janne Nordlund

Grundat år: 2002

Typ av företag: Aktiebolag

Bransch: Konsumentprodukter

Antal anställda: 0

Kontakt: info@noginvest.com

 

Noginvest heter företaget som står bakom den mystiska produkten som tagit Johan Rothberg, Donny Isaksson, Johan Landgren och Janne Nordlund till final i Skraknästet. Produkten har hittills kostat närmare en halv miljon euro och fyra år att utveckla. Världspremiär för produkten blir på Skraknästets final den 28 november.

 

Vi träffar Noginvest digitalt över en Google Hangout. Efter lite sedvanligt teknikstrul är vi igång. Redan innan intervjun var gänget tystlåtna om produkten och det enda jag lyckats få reda på var att det är någon form av köksapparat.

– Vi träffas mest så här. Det har blivit en och en annan Hangout då Johan bor på Kökar och konsulterna sitter i Sverige, säger Donny som jobbat främst med tillverkning och förpackning.

Donny har ett förflutet som entreprenör och jobbar idag med IFK Mariehamn. Att utveckla den här produkten började egentligen som ett sidoprojekt, men har nu gått över i nästan ett heltidsarbete.

– Johan ringde mig för fyra år sedan och berättade om den här idén. Jag tyckte det lät bra och tänkte att det kanske skulle ta fyra-fem månader att få fram en produkt, säger Donny.

– Ja, det har ju tagit sin tid att få fram en produkt och vi har gått på många minor, säger Johan.

Vad är det för mystisk manick ni uppfunnit?

– Det är en produkt som löser två vanliga problem i köket, säger Johan.

– Ja, den löser ett vanligt problem och ett vanligt I-landsproblem kan man säga, fyller Donny i.

Började i ett kök på Kökar

Johan har jobbat 18 år på Paf och bytte för ett och ett halvt år sedan bana då han blev kommundirektör på Kökar. Det var i sitt kök han fick idén.

– Jag funderade över det här problemet och kunde konstatera att det inte finns någon produkt som löser det. Jag har letat och letat, men det finns inte att finna. Så nu har vi tillsammans löst problemet. Efter att jag kopplat in Donny ringde vi Johan Landgren, som tyvärr inte hade möjlighet att delta i den här intervjun. Landgren är styrelseordförande och jobbar bland annat med marknadsföringsfrågor. Janne Nordlund står för det grafiska och copyn, berättar Johan.

– Vi försöker att använda oss de styrkor vi har och vi tycker att det har gått ganska bra, fortsätter Donny.

Var står ni idag då?

– Vi har 10 prototyper som vi har testat, säger Donny.

– Nej, vi har 9. En fick vi aldrig tillbaka. Håkan Johansson, världsmästaren i bageri,  fick testa produkten men vägrar lämna tillbaka den. Han tyckte om den för mycket, fyller Johan i och skrattar. Nu har vi beställt en liten mängd om 1 000 enheter som kommer i slutet på januari, sen börjar försäljningen, säger Johan.

Var produceras den?

– Vi har valt att hålla produktionen på Åland. Det är en åländsk produkt och vi vill behålla kontrollen. Vi har nördat ner oss så mycket i det här och vill hålla det nära, säger Donny.

Har ni tagit patent?

– Ja, vi har lämnat in ansökan och har patent pending, säger Johan.

Världspremiär på Skraknästet

Som en av tre finalister i Skraknästet 2018 har gänget valt att presentera produkten under självaste finalen den 28 november. Utöver de tio utvalda som pilottestat produkten har bara de i företaget sett produkten.

Varför sökte ni till Skraknästet?

– Vi tycker att det här är världens bästa grej och vi såg det lite som ett test för hur stark produkten är. Nu gillade juryn idén och då tror vi nog att den är stark nog att kunna sälja, säger Donny.

– Ja det var en kul grej och det ger ju oss lite publicitet. Sen är det också en merit om vi vill in i butiker, säger Johan.

Hur känns det att vara i Final?

– Det är roligt. Det var 23 bidrag så det är inte självklart att komma till final, säger Donny.

Kommer ni att vinna?

– Ja! Svarar de båda.

Vad gör ni isåfall med pengarna?

– Vi använder dem till att göra Åland känt, säger Donny.

Vad har ni för långsiktiga planer?

– Vi vill ha ut produkten hos återförsäljare i Europa, säger Donny.

– Alla som har en brödrost ska ha en, säger Johan.

– Även de som inte har en brödrost ska ha en, fyller Donny i.

De inser risken med kopior på marknaden, men de är övertygade om att de kommer att kunna bygga ett varumärke innan kopiorna kommer.

– Konkurrenter är inte farliga, det är bara bra om de kommer för då får produktsegmentet mer uppmärksamhet, säger Johan.

Hur mycket har ni investerat?

– Oj, vi har nog gått in med 250 000 euro i produktutveckling, 100 000 euro i produktionslinje… säger Johan.

–… Det är nog ungefär 500 000 euro om man räknar in allt, fyller Donny i.

Vad ser ni för utmaningar nu?

– Att få produkten känd på marknaden är nästa utmaning, säger Donny.

– Ja och en annan utmaning kan bli att skala upp produktionen ifall efterfrågan blir för hög, men det är ett lyxproblem, säger Johan.

– De största utmaningarna ligger nog bakom oss nu. Skulle jag ha vetat hur mycket jobb som i början låg framför mig är jag tveksam på om jag skulle ha kastat mig in i det. Vi har gått på många smällar och gått in med pengar till tre olika utvecklingsbolag varav två har totalt misslyckats, säger Donny.

Vad det är för mystisk produkt som tagit så länge att ta fram, det får vi veta den 28 november.

 

Text: Jannik Svensson

 

 

 

 

 

 

 

Sponsorer